Blaas klachten

Blaasontstekingen en urineverlies komen veel voor en zijn erg vervelende klachten.

Blaasontstekingen komen meer bij vrouwen voor. Dit komt omdat de kortere urinebuis bij vrouwen makkelijker bacteriƫn van buiten toelaat. Bij mannen hebben deze een langere weg af te leggen en worden ze vaak al weer naar buiten gespoeld voor ze in de blaas zijn aangekomen. Een incidentele blaasontsteking kan prima door de huisarts worden behandeld, maar veel mensen vinden het vervelend steeds antibiotica te moeten gebruiken als de klachten terugkomen.

Urineverlies is ook een veel voorkomende vervelende klacht. De meest voorkomende vorm van urineverlies is de zogenaamde stress incontinentie. Dat is urineverlies door druk op de blaas, door tillen, niezen, lachen, etc. De oorzaak is een verminderde kracht van de sluitspier, soms verergerd door de overgang of bevallingen, of na prostaatoperaties.

Acupunctuur kan bij bovenstaande klachten goed helpen. Terugkerende blaasontstekingen kunnen zowel acuut goed behandeld worden, als ook ter preventie.
Bij urineverlies kan acupunctuur helpen door de energie in de onderbuik te versterken.

Een andere vervelende klacht is de overactieve blaas. Dat wil zeggen urineverlies doordat de blaas zich plotseling samenknijpt bij de eerste aandrang.
In onderstaand onderzoek is de effectiviteit van acupunctuur bij deze klacht aangetoond.

een studie naar de effecten van acupunctuur op overactieve blaas. In deze studie heeft de ene helft van de groep vrouwen met overactieve blaas een echte acupunctuurbehandeling gekregen, en de andere helft een “nep”acupunctuurbehandeling. De echte acupunctuurgroep had 60% minder urineverlies en de “nep”acupunctuurgroep 40% minder. En dat al na 4 behandelingen.