Oorsuizen tinnitus

Oorsuizen(tinnitus) en ziekte van Ménière

Oorsuizen is een onderschatte, heel vervelende klacht. Omdat het zich in het hoofd afspeelt, eist het nogal wat aandacht op.
Het geluid kan heel verschillend zijn van toon en intensiteit.

Oorsuizen (tinnitus) is geluid dat afkomstig is uit het oor zelf. Het kan een symptoom van allerlei ooraandoeningen, zoals oorinfecties, geneesmiddelen, klap op het oor, ziekte van Ménière, blootstelling aan lawaai.
Ook kan oorsuizen een bijverschijnsel zijn bij bloedarmoede, hoge bloeddruk, verlaagde schildklierwerking, of hersenaandoeningen.

Ziekte van Ménière
Behalve oorsuizen hebben mensen met deze ziekte ook last van aanvallen van duizeligheid, misselijkheid, en gehoorverlies. Vaak is er ook een drukgevoel in het oor. Vaak is maar één oor aangetast.

Helpt acupunctuur bij oorsuizen?
Oorsuizen is een hardnekkige klacht. Maar vaak geeft acupunctuur toch verbetering van de klachten. Vermoeidheid is vaak een factor die de klachten verergert en door uw energie weer op te bouwen, kan er al verlichting komen van de klachten. Tevens kan de doorbloeding in het oorgebied worden verbeterd, waardoor de klachten kunnen afnemen. Omdat niet iedereen reageert op de behandeling, worden er eerst een aantal behandelingen afgesproken, waarna er wordt bekeken of het zinvol is om door te gaan.

In een kleine studie naar het effect van acupunctuur op oorsuizen werden 6 mensen onderzocht. De sterkte van het geluid en de toonhoogte verminderden allebei iets en de gemiddelde tijd per dag dat de klacht optrad verminderde en de kwaliteit van de slaap verbeterde ook in deze studie.