Oorzaken van ziekte volgens de Oosterse geneeswijze
Vaak lopen mensen rond met de vraag waarom zij nu juist, of juist op dit moment een bepaalde klacht hebben ontwikkeld. De Oosterse geneeswijze heeft daar een eigen kijk op.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen interne-, externe- en half interne/ half externe ziekte-oorzaken.
– Externe oorzaken zijn weersinvloeden en infecties.
– Interne oorzaken zijn emoties.
– Half interne/ half externe oorzaken zijn leefstijl factoren, zoals voeding, slaap, werk, sport, het krijgen van kinderen.
Ziekte kan op basis van een of meer van bovenstaande factoren ontstaan. Meestal gaat het ook om een combinatie hiervan. Zelden komen klachten alleen voor uit emoties, maar die spelen vaak wel een duidelijke rol. Slechte voeding, of voeding die niet bij iemand past is een andere veel voorkomende oorzaak. Ook overbelasting door werk of sport draagt vaak bij aan het ontstaan van klachten. En natuurlijk ook infecties en dergelijke.
Als je van deze drie groepen oorzaken uitgaat kun je in kaart brengen wat iemand het beste zou kunnen proberen te veranderen, om zelf te kunnen bijdragen aan het herstel van de klacht, of om te voorkomen dat het weer terugkomt.
De bovenstaande oorzaken werken op elke meridiaan anders in. Elke meridiaan is makkelijker aangedaan door de ene dan door de andere oorzaak. Op grond van iemands meridiaanverstoring kun je dus iemand gerichte adviezen geven over mogelijke achtergronden van een klacht.
Om een voorbeeld te noemen: de Milt meridiaan is verantwoordelijk voor de spijsvertering. De Milt is met name gevoelig voor veel piekeren en te veel mentale belasting. Wat betreft voeding is hij gevoelig voor een overmaat aan zoetigheid. Wat betreft sport zijn de spieren een zwakke plek en regelmaat is erg belangrijk. Als iemand juist op deze punten niet zo goed voor zich zelf zorgt, kan dat leiden tot klachten.