Zwangerschap

De zwangerschap is een tijd van veel veranderingen in je lichaam. Dat hoort er allemaal bij. De meeste vrouwen vinden het ook niet zo erg om wat kwaaltjes te hebben tijdens de zwangerschap. Maar soms gaat het verder dan lichte kwaaltjes en is het fijn daar iets aan te kunnen doen. Veel zwangeren en artsen zijn terughoudend met medicatie tijdens de zwangerschap. Acupunctuur is dan een goede optie.

Veiligheid:
Acupunctuur is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het lichaam wordt meer in balans gebracht en dit zal de zwangerschap ten goede komen.
Met acupunctuur kan zels vaak een kind in stuitligging worden gedraaid. Omdat het kind zelf beweeglijker wordt en gaat draaien, is dit een zeer veilige en prettige methode.

Bevalling:

Ook de bevalling kan worden bevorderd door acupunctuur. De bevalling verloopt gemiddeld sneller en met minder pijn. Ook kan het goed helpen om de angst voor de bevalling te verminderen.

Kwalen tijdens de zwangerschap die vaak behandeld worden zijn:

– Misselijkheid
– Maagklachten
– Constipatie
– Aambeien
– Slapeloosheid
– Dreigende miskraam (bij eerdere miskramen is het goed om vanaf een paar maanden voor de geplande zwangerschap, tot na de derde maand te behandelen)
– Vermoeidheid
– Hoge bloeddruk
– Stemmingswisselingen, angst voor de bevalling
– Bekken- en rugklachten

Hieronder staan een paar onderzoeken genoemd:

In deze studie is het effect van acupressuur(masseren van het punt) op een acupunctuurpunt gemeten op de bevallingstijd en pijn. Zowel de pijn als de duur van de bevalling namen af als dit punt gemasseerd werd tijdens de bevalling.

In deze studie zijn vrouwen met bekkeninstabiliteit in drie groepen verdeeld: groep 1 deed stabiliserende oefeningen, groep 2 kreeg acupunctuur en groep 3 werd niet behandeld. Zowel groep 1 als groep 2 had verbetering in de pijnscores. De acupunctuurgroep 2 scoorde hierop nog ietsje beter dan de oefeningengroep.

In deze studie werd het effect van acupunctuur op de bevallingstijd en pijn gemeten. 144 vrouwen werden in een echte en een “nep”acupunctuurgroep verdeeld. In de echte acupunctuurgroep werd een positieve uitkomst gemeten op de bevallingstijd, de pijn, en het was minder vaak nodig de bevalling in te leiden.