Maag klachten

Maagklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel; ongeveer een op de drie mensen heeft er wel eens last van. Een op de vijf regelmatig. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De een heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. Ook zute oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid zijn typische maagklachten.

Voor de spijsvertering is maagzuur nodig.
Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnenkrijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

Oorzaak van de klachten
De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat dit de klachten inderdaad doet verergeren: het vertraagt de spierwerking waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs(bij een overvolle maag) terugvloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans om schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken. Uitdrukkingen als ‘met iets of iemand in zijn maag zitten’, en ‘dat ligt als een steen op de maag’, worden door een acupuncturist dan ook heel serieus genomen.

Helpt acupunctuur bij maagklachten?
Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om de verstoorde energiebalans te herstellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De acupuncturist zal zich allereerst richten op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Maar omdat acupunctuur heel de mens in ogenschouw neemt, wordt ook aandacht geschonken aan uw leefwijze, uw werk, eetgewoonten en andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw maagklachten. Uiteindelijk gaat het erom de bestrijding van de maagklachten zo effectief mogelijk aan te pakken. In veel gevallen heeft dit succes.