Toyohari

Toyo wie, toyo wat?

De vorm van acupunctuur die ik toepas komt uit Japan en heet Toyohari.
In Nederland is de Chinese acupunctuur(TCM) meer bekend.

Verschillen TCM en Toyohari:
Praktisch gezien zijn er voor u als patiënt een aantal grote verschillen tussen TCM en Toyohari.
De naaldtechnieken die er bij Toyohari gebruikt worden zijn zeer verfijnd en volstrekt pijnloos. Er wordt ook veel ondieper geprikt dan bij TCM. Dit heeft als resultaat dat het een volkomen stressvrije behandeling is. Ook kleine kinderen vinden het fijn om hiermee behandeld te worden.

Het basisidee vanToyohari:
Toyohari is een vorm van Meridian Therapy. Elke stijl in Meridian Therapy gaat, zoals de naam al aangeeft, uit van de meridianen, ook wel energiebanen genoemd. Het in balans brengen van deze banen is het belangrijkste doel van deze stijlen, omdat de meridianen gezien worden als belangrijke regulatiesystemen in het lichaam. Als deze banen juist werken, wordt het lichaam op de juiste manier aangestuurd, en zal het lichaam zich kunnen herstellen.

De acupunctuurdiagnose:
Een eerste behandeling duurt ongeveer een uur. Daarbij wil ik allereerst precies weten wat uw klachten zijn, hoe ze zijn ontstaan, en hoe uw algemene gezondheidstoestand is. Vervolgens zal ik uw buik en pols onderzoeken en vaak de meridianen (energiebanen) aan de onderarmen en –benen voelen. Dat geeft mij informatie over hoe het met uw meridianen gesteld is.

De behandeling:
Daarna zal ik een voor uw individuele situatie afgestemde puntcombinatie behandelen. Regelmatig wordt uw pols weer gevoeld, om te kijken wat het effect is geweest. Zodoende kan ik telkens de behandeling afstemmen en bekijken wat er verder nog moet gebeuren. Zie ook het hoofdstukje over diagnose.

De punten:
De acupunctuurpunten die ik behandel liggen verspreid over het hele lichaam. Er worden in elk geval punten aan de onderbenen en -armen behandeld, en meestal ook punten in het hals gebied. De rug wordt ook vrijwel altijd behandeld. Omdat een klacht altijd invloed heeft op het gehele lichaam wordt dat ook meebehandeld. Het is dus niet zo dat ik als ik een tenniselleboog behandel, alleen aan de elleboog zal behandelen, maar vaak ook aan de benen, hals, rug, etc.

Het “prikken”:
De acupunctuurpunten kunnen op verschillende manieren geprikkeld worden. Elke soort prikkel heeft weer een beetje ander effect. Er worden verschillende soorten hele dunne(0.16-0.18mm) naalden gebruikt, van b.v. zilver of roestvrij staal. Verder gebruik ik veel moxa. Dat is een gedroogd kruid (bijvoet) waar ik kleine torentjes van maak. Die worden op de acupunctuurpunten gezet en aangestoken. De warmte heeft een sterk effect op de punten. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed bij pijnklachten. En het voelt doorgaans prettig warm aan. Soms plaats ik bij hardnekkige klachten ook wel hele kleine naaldjes (3 mm lang) in de huid die dan een paar dagen blijven zitten. Deze zijn zo klein dat u ze ook niet voelt. Met tape worden ze vastgeplakt. Op die manier werken ze ook na de behandeling nog door waardoor de klachten sneller verbeteren.