Toyohari: Meridianen

Meridianen, ook wel energiebanen genoemd, zijn bepaalde banen in het lichaam waardoor de Qi of ook wel energie stroomt. Elke meridiaan heeft een specifieke functie in het reguleren of aansturen van bepaalde organen of functies. Zo is er bijvoorbeeld een levermeridiaan en een niermeridiaan. In zo’n meridiaan zou de energie in voldoende mate moeten stromen, zodat de bijbehorende functies of organen goed aangestuurd kunnen worden. Is er te veel, of onvoldoende energie, of stroomt deze niet goed door, dan kunnen de bijbehorende functies verstoord raken en krijgt iemand klachten. Door het behandelen van acupunctuurpunten kan de energie gereguleerd worden, waardoor de meridiaan weer goed kan functioneren en hij zijn specifieke orgaan of functies weer kan aansturen.

Om een voorbeeld te noemen stuurt de niermeridiaan de nieren aan, en ook de blaas. Als een acupuncturist u vertelt dat een bepaalde meridiaan verstoord is, betekent dat zelden dat het bijbehorende orgaan ook ziek is. Een zwakke niermeridiaan wil dus zelden zeggen dat u een nierziekte heeft of zult krijgen. Er kan makkelijk een spraakverwarring optreden omdat dezelfde woorden gebruikt worden. Helemaal los staat het ook niet van elkaar. Mensen die echt een nier of leverziekte hebben, zullen ook haast altijd een zwakke nier of levermeridiaan hebben, maar omgekeerd hoeft dat dus absoluut niet.

De taak van de acupuncturist is om uit te zoeken welke meridianen op welke manier verstoord zijn, en dat vervolgens weer in balans te krijgen.

Er zijn 12 meridianen, die elk bij een orgaan (functie) horen.
Hier is een lijstje met meridianen en hun belangrijkste functies en symptomen.