Overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam. De hele hormoonhuishouding verandert en dat heeft nogal wat consekwenties. Op zich is de overgang niet een ziekte maar een natuurlijk proces. Als dat rustig verloopt is er niets aan de hand en is het absoluut niet nodig om een behandeling te zoeken.
Maar er kunnen bij veel vrouwen vervelende klachten optreden zoals:

– hevige menstruatiebloedingen
– stemmingswisselingen
– opvliegers
– gewrichtsklachten
– huidklachten
– pijn bij het vrijen
– vermoeidheid
– concentratieproblemen

Kan acupunctuur helpen bij overgangsklachten?
Acupunctuur ziet deze klachten in het licht van het reguleren van de energie. In de overgang is de balans vaak een beetje zoek en die kan met behulp van acupunctuur sterk verbeterd worden. Over het algemeen voelen vrouwen zich na de acupunctuurbehandeling weer beter in hun vel, nemen de opvliegers en stemmingswisselingen af, en wordt de energie weer opgebouwd. Vrouwen voelen zich niet meer zo overgeleverd aan hun hormonen en voelen zich weer vitaal.

In deze studie werden 29 vrouwen met opvliegers verdeeld in een groep met echte acupunctuur en een groep met “nep”acupunctuur. In de echte acupunctuur groep verminderde de ernst van de opvliegers. In de “nep”acupunctuurgroep niet. De frequentie nam in beide groepen niet af.