Shonishin: Kinderen

Shonishin: Japanse kinderacupunctuur

In Japan is al van oudsher erkend dat kinderen niet gewoon kleine volwassenen zijn. Uit die gedachte is er een speciale vorm van acupunctuur ontwikkeld, die helemaal op kinderen is afgestemd. Heel belangrijk is natuurlijk dat het helemaal pijnloos is. Er komen geen naalden aan te pas. Er wordt gewerkt met speciale Shonishin instrumentjes. Daarmee worden de meridianen en huidzones gestimuleerd met een soort van massage. Om de acupunctuurpunten te behandelen wordt een stompe “naald” gebruikt die tegen de huid wordt aangezet, en waarmee dus niet wordt geprikt.
Dit is bij elkaar een zeer milde behandeling, die de meeste kinderen erg prettig vinden om te ondergaan.

Shonishin kan al gebruikt worden bij jonge babies.
Hoe ouder een kind wordt, hoe meer technieken uit de volwassen Toyohari worden toegevoegd. Kinderen tot 6 jaar worden uitsluitend met Shonishin behandeld. Kinderen tussen de 6 en de 10-12 jaar met een mengvorm, en vanaf ongeveer 12 jaar met alleen Toyohari, behalve dat een kortere behandeling dan bij volwassenen meestal volstaat.

Na de behandeling worden er soms hele kleine metalen balletjes op een of twee acupunctuurpunten geplakt, die de punten stimuleren. Deze blijven van 1 uur tot enkele dagen hun werk doen. Ook is het soms mogelijk dat de ouders zelf thuis wat eenvoudige Shonishin massages doen. In dat geval leg ik dat natuurlijk precies uit.

Voor een filmpje over Shonishin klik hier.
Voor een overzicht van wat er met Shonishin behandeld kan worden klik hier.