Vruchtbaarheid IVF ICSI IUI PCO

Van verminderde vruchtbaarheid is sprake wanneer een stel gedurende 1 jaar regelmatig onbeschermde gemeenschap heeft zonder dat er een zwangerschap optreedt.
Steeds meer stellen hebben last van verminderde vruchtbaarheid. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het probleem ligt daarbij zowel vaak bij de man als bij de vrouw, of bij allebei.

Bij de vrouw kan dat b.v. liggen aan de hormoonhuishouding, verklevingen van de eileiders, endometriose of een vervroegde overgang. Vaak is er geen oorzaak te vinden.
Bij de man: In 30-40 % van de verminderde vruchtbaarheid is de kwaliteit van het sperma de boosdoener. Vaak is de beweeglijkheid van het sperma onvoldoende of zijn er onvoldoende zaadcellen aanwezig.

Acupunctuur kan bij verschillende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid helpen. Ook kan het verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen als IUI, IVF, ICSI ondersteunen.
Bij de vrouw kan met acupunctuur de hormoonhuishouding en de cyclus verbeterd worden(b.v. bij PCO). De functie van de eierstokken wordt verbeterd en de kwaliteit van de follikels. Het baarmoederslijmvlies en de innesteling kan worden bevorderd. Het vermindert stress en pijn tijdens eventuele behandelingen. Het vermindert kans op een miskraam.

Bij de man kan acupunctuur helpen om zowel de beweeglijkheid als de hoeveelheid en kwaliteit van het zaad te verbeteren.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar acupunctuur en vruchtbaarheid. Een greep hieruit:

In dit onderzoek werden 160 vrouwen in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een gewone IVF behandeling, de andere groep kreeg ook een IVF behandeling, maar daarbij ook direct voor en na de terugplaatsing een acupunctuurbehandeling. Na 6 weken werd een zwangerschapstest gedaan. In de acupunctuurgroep was 42% zwanger, in de niet acupunctuur groep was dat 26%.Een flink verschil!

Nog een onderzoek naar effecten van acupunctuur op IVF en ICSI

In dit onderzoek werden 40 mannen met onvoldoende zaadkwaliteit verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg acupunctuur en de andere groep niet. Na 5 weken werd de kwaliteit van het sperma onderzocht. De kwaliteit in de acupunctuurgroep was significant omhoog gegaan.

In deze studie werden vrouwen die een IVF of ICSI behandeling ondergingen verdeeld over drie groepen. De eerste groep kreeg acupunctuur direct voor en na de terugplaatsing. Groep 2 kreeg nog een extra behandeling 2 dagen later, rond de innesteling. De 3e groep werd niet behandeld met acupunctuur.
In groep 1 werd 39% zwanger, in groep 2 werd 36% zwanger en in de controlegroep 3 werd 26% zwanger. De beide acupunctuurgroepen scoorden dus beter dan de niet-acupunctuurgroep, maar de extra behandeling tijdens de innesteling leek geen verschil te maken.

Freya
Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zeer informatieve site.